Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις – Πλατεία Πανεπιστημίου. Κείμενο 1ο.

Πλατεία Πανεπιστημίου - Βόλος
Άρθρο στην Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στις 18/2/2011.
Από προχθές άνοιξε ο διάλογος για νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη του Βόλου, με την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους της Δημοτικής αρχής, με πολιτικά «αιματηρό» θα έλεγα τρόπο.
Επειδή το θέμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι πάντα ψηλά στις σκέψεις των πολιτών λόγω της μεγάλης σημασίας των θεμάτων που σχετίζονται με αυτές, πιστεύω ότι θα γραφούν και θα ακουστούν πάρα πολλές απόψεις, οι περισσότερες των οποίων είναι γνωστές ανάλογα από ποια οπτική γωνία προσεγγίζει κανείς το θέμα..
Βεβαίως ελπίζω ότι όλες οι απόψεις σε επίπεδο κριτικής και αντιπαράθεσης θα έχουν «πολιτισμένη» αντιμετώπιση και η μη συμφωνία με θέσεις και σχεδιαζόμενες πολιτικές να θεωρηθεί ότι θα αποτελέσει κέρδος για την λήψη των καλύτερων κατά το δυνατόν αποφάσεων.
Επειδή έγινε και γίνεται λόγος για την Πλατεία Πανεπιστημίου (δεν γνωρίζω αν κατατέθηκε από τον μελετητή η μελέτη αξιοποίησής της που χρηματοδοτήθηκε με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ), για το αν θα γίνει ή όχι υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων σαυτήν (πέρα και έξω από το ποιος θα μπορούσε να το κατασκευάσει και να το εκμεταλλευτεί) και το ότι στις προτάσεις δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, και επειδή μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις, σας κοινοποιώ φωτογραφίες από υπάρχουσα πλατεία με υπόγειο πάρκινγκ που δεν εμποδίζει καθόλου την κοινόχρηστη λειτουργία της και την λειτουργία της πόλης.
Κεντρική Παραλιακή Πλατεία
με υπόγειο Parking
Brighton Αγγλία
Η πλατεία αυτή βρίσκεται στο Brighton της Αγγλίας στο κεντρικότερο και τουριστικά σημαντικότερο σημείο της πόλης. Έχει διαστάσεις περίπου 50m x 150m = 7.500 m2 (η Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο έχει διαστάσεις περίπου 42m x 65m = 2750 m2) είναι δηλαδή τριπλάσια περίπου σε μέγεθος από την δική μας και αναλογικά, κατά τύχη, έχει το ίδιο σχήμα. Όπως είναι δε γνωστό η πόλη αυτή έχει από τα καλύτερα παγκοσμίως συστήματα αστικών λεωφορειακών γραμμών και παρόλα αυτά διαθέτει κεντρικό υπόγειο πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Η θετική ή αρνητική στάση απέναντι στο ζήτημα αυτό, αλλά και στα υπόλοιπα που τίθενται για συζήτηση, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με αναλυτική προσέγγιση, πράγμα που θα γίνει τουλάχιστον από μένα στο επόμενο διάστημα.