Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μνημόνιο και Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Όσοι από τους πολίτες διάβασαν το νέο Μνημόνιο (Υπουργοί και Βουλευτές απλώς ψηφίζουν) θα παρατήρησαν στην σελίδα 27 τα παρακάτω που αποτελούσαν και αποτελούν μείζον σημείο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων:

Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, περιλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταξύ άλλων, σχετικά με τα διπλώματα που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης).
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση:
• συνεχίζει να επικαιροποιεί τα στοιχεία ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που εκκρεμούν προς αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και τα αποστέλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
παρουσιάζει προσχέδιο νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012, προς υιοθέτηση εντός του ΤΡΙΜ.2-2012, προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση της αναγνώρισης των επαγγελματικών τίτλων που προέρχονται από διπλώματα τα οποία απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης. Οι κάτοχοι των διπλωμάτων που απονέμονται βάσει συμφωνίας δικαιόχρησης, από άλλα Κράτη Μέλη θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους όπως και οι κάτοχοι ελληνικών πτυχίων.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα παραπάνω αφορούν κυρίως την αναγνώριση πτυχίων που χορηγούν τα εργαστήρια σπουδών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τι λέει το Τεχνικό Επιμελετήριο Ελλάδος για το θέμα. Απλώς θυμίζω από τους 199 Βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο ήταν και πολλοί Μηχανικοί.