Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Νέος τρόπος έκδοσης Οικοδομικών Αδειών 2ο (προνοητικό ή προφητικό;)

Τώρα έχουμε 2011. Το 1999 σε άρθρο μου στην εφημερίδα Θεσσαλία για την ανάγκη αλλαγής στον τομέα της έκδοσης των οικοδομικών αδειών, προτείνονταν δράσεις που με το νέο νομοσχέδιο θα καλυφτούν μετά από 12 χρόνια.
Οι προτάσεις αυτές κοινοποιήθηκαν και στον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Λαλιώτη.
Η απάντηση που δόθηκε παρατίθεται μετά το κείμενο για να γελάσουμε με το πνεύμα του κράτους σε σχέση με τις δυνατότητες προσαρμογής του στο σωστό χρόνο.
Για όποιον ενδιαφέρεται προτείνω λίγη υπομονή στην ανάγνωση των παρακάτω κειμένων.


          ΠΡΟΣ: Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
  κ. Κώστα Λαλιώτη
Βόλος 1/10/1999

Θέμα: Αρχεία Οικοδομικών Αδειών

κ. Υπουργέ

Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες του υπαρκτού και “γνωστού” προβλήματος των αρχείων των οικοδομικών αδειών και πως αυτά συντηρούνται και διαφυλάσσονται.
Από την υπάρχουσα εμπειρία, τα πολύτιμα αυτά αρχεία, ήταν και θα είναι υποκείμενα τροποποίησης (“αδυνάτισμα” φακέλων, εξαφάνιση φακέλων, τροποποίηση φακέλων ).
Η εφημερίδα Θεσσαλία, 30/9/1999, του Βόλου δημοσίευσε άρθρο μου, που σας κοινοποιώ, όπου με γενικές γραμμές περιγράφεται τρόπος επίλυσης του προβλήματος και της διαφύλαξης των πραγματικά πολύτιμων αυτών αρχείων.
Πιστεύω ότι η θεσμοθέτηση μιας τέτοιας διαδικασίας, ψηφιακή μορφή έκδοσης οικοδομικών αδειών και ψηφιοποίηση υπαρχόντων αρχείων, είναι εφικτό να γίνει άμεσα (σχόλιο: γίνεται μετά από 12 ολόκληρα χρόνια και είναι ένας ακόμη λόγος που εξηγεί γιατί το Ελληνικό κράτος βρίσκεται στην σημερινή κατάσταση)...

Κ. Υπουργέ
Όπως γράφω και στο επισυναπτόμενο άρθρο “τα προβλήματα και οι αντιρρήσεις (που θα θέσουν αρκετοί) εύκολα μπορούν να υπερκεραστούν. Για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν, δεν πρέπει να αποκλειστεί ούτε η άγνοια (που εύκολα ξεπερνιέται) ούτε η σκοπιμότητα που πρέπει να απομονωθεί”.
Άλλωστε ιστορία γράφουν αυτοί που ζουν το παρόν, οραματίζονται το μέλλον και θεσμοθετούν τους δρόμους προς αυτό.


Γιώργος Δανηλόπουλος
Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.
Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ Μαγνησίας
Πρώην Αντιδήμαρχος
Πολεοδομίας Δήμου Βόλου


Άρθρο στην Εφημερίδα Θασσαλία (30/9/1999)

ΑΡΧΕΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΩΝ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Αθήνα με τις καταστροφές που επακολούθησαν, έφεραν στο φως όλα τα προβλήματα που αφορούν το δομημένο περιβάλλον σε σχέση με την προστασία ανθρώπων και πραγμάτων, από τις συνέπειες αυτού του φυσικού φαινομένου.
 Ο διάλογος που θα αναπτυχθεί, οι προτάσεις που θα κατατεθούν και τα θεσμικά μέτρα που θα ληφθούν, όλοι ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα είναι προς την κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού προστασίας της κοινωνίας, από τέτοιες καταστροφές.
Τις τελευταίες μέρες είδαμε δημοσιεύματα σχετικά με τις Πολεοδομίες για το πως διαχειρίζονται, συντηρούν και φυλάσσουν τα αρχεία των φακέλων, που περιέχουν τις μελέτες των αδειών οικοδομών που εκδίδουν και πως πολλές φορές “εξαφανίζονται” οι φάκελοι αυτοί ή στοιχεία αυτών.
Όλοι γνωρίζουμε την σημασία των Δημόσιων αρχείων και τα πολύτιμα στοιχεία που περιέχουν σε σχέση με τις χρονικές περιόδους που αναφέρονται. Τα αρχεία όμως των Πολεοδομιών και ιδίως οι φάκελοι των αδειών οικοδομών (εμπεριέχεται η έννοια όλων των κτημάτων όπως οικίες, δημόσια κτίρια , καταστήματα, γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια, βιοτεχνίες κ.λ.π), έχουν εξαιρετική σπουδαιότητα διότι:
1.     Περιέχουν όλα τα στοιχεία και τις μελέτες μιας οικοδομής.
2.    Χρησιμοποιούνται συνεχώς για την άντληση στοιχείων για την εξυπηρέτηση του κοινού (αγοραπωλησίες, χρήσεις, τροποποιήσεις κ.λ.π)
3.    Βάσει αυτών γίνεται ο έλεγχος για τις εκ των υστέρων αυθαίρετες παρεμβάσεις.
4.    Χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια για την επίλυση των αστικών διάφορων συνιδιοκτητών και γειτόνων.
Μόνο από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι “αρκετοί ενδιαφερόμενοι” δεν θέλουν την ύπαρξη αυτών των στοιχείων και ότι η διαδικασία συντήρησης και φύλαξης τέτοιων αρχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πρέπει να είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Στην εποχή που ζούμε είναι πλέον ξεπερασμένη η τακτική των φακέλων, που πολλές φορές είναι ογκώδεις, που εύκολα “καταστρέφονται ή χάνονται”. Έπρεπε ήδη να έχει θεσμοθετηθεί η ψηφιακή τεχνολογία, που είναι πλέον μια φτηνή και εύκολη λύση στον τομέα αυτό, της αρχειοθέτησης δηλαδή μελετών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Σε πρώτη φάση να κατατίθεται στις Πολεοδομίες μαζί με τον φάκελο και ένα CD ROM που να περιέχει όλα τα έντυπα και τις σχετικές μελέτες και σε δεύτερη φάση, μια και η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία με συνεχώς χαμηλότερο κόστος, η όλη διαδικασία να γίνεται ψηφιακά (1 CD ROM = 1 φάκελος) αφού πρώτα οριστικοποιηθούν και εγκριθούν οι μελέτες από τις Υπηρεσίες, μια διαδικασία που μπορεί να γίνει από απόσταση, στο εγγύς μέλλον, με την χρήση του internet. Όλα τα παραπάνω στηρίζονται στο ότι:
1.     Καθημερινά η τεχνολογία εξελίσσεται και το κόστος πέφτει δραματικά σε σχέση με πέρυσι π.χ. που ήταν απαγορευτικό.
2.    Από την πρώτη στιγμή όλος, σχεδόν, ο τεχνικός κόσμος αγκάλιασε τις νέες τεχνολογίες.
3.    Δεν υπάρχει τεχνικό γραφείο και τεχνική εταιρεία που να εργάζεται χωρίς την βοήθεια των υπολογιστών.
4.    Η αποθήκευση των μαγνητικών μέσων (CD ROM) απαιτεί ελάχιστο χώρο και γίνεται με μέγιστη ασφάλεια.
Τα παραπάνω πρέπει να συνδυαστούν και με την ψηφιοποίηση των υπαρχόντων αρχείων, μια διαδικασία που είναι υποχρέωση των αρμοδίων Πολεοδομικών Υπηρεσιών να την υλοποιήσουν.
Η βάση ή αλλιώς η κρίσιμη μάζα που απαιτείται για την εφαρμογή της πρότασης αυτής υπάρχει και χρειάζεται πλέον η θεσμοθέτηση της διαδικασίας. Αυτό μπορεί να γίνει με κεντρική νομοθετική ρύθμιση και γιατί όχι με τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, που θα δείξουν στην πράξη την βούληση των τοπικών αρχόντων και για την σωστή λειτουργία των υπηρεσιών και για την προστασία των πολιτών.
Τα προβλήματα και αντιρρήσεις μπορούν εύκολα να υπερκεραστούν. Για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν, δεν πρέπει να αποκλειστεί ούτε η άγνοια (που εύκολα ξεπερνιέται) ούτε η σκοπιμότητα, που πρέπει να απομονωθεί. Χρέος δε των φορέων και των συλλογών των τεχνικών είναι να σπρώχνουν τα πράγματα μπροστά και να απαιτούν την προσαρμογή, στη σύγχρονη εποχή, της θεσμοθετημένης διαδικασίας της εργασίας τους.

Βόλος 28/9/1999
Γιώργος Δανηλόπουλος
Πρόεδρος ΕΕΤΕΜ Μαγησίας

Απάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ (εδώ γελάμε!!!) και το ερώτημα: είναι ευχαρίστηση ή δυστυχία να επαληθεύεσαι μετά από 12 χρόνια αφού η κοινωνία έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια άσκοπες εργατοώρες και άπειρη ενέργεια να παράξει το τίποτα;