Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πρόταση τροποποίησης σχεδίου πόλης στο Ο.Τ. 1028G στις Βόρειες Συνοικίες (Χιλιαδού).

Το παρακάτω κείμενο στάλθηκε στη Δ/νση Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και στον Δήμαρχο Βόλου και αφορά πρόταση τροποποίησης σχεδίου πόλης στο Ο.Τ. 1028G, τέρμα Κουντουριώτου, που είχε προταθεί να γίνει το κτίριο της Πυροσβεστικής (και ατύχησε).
Θέμα: Πρόταση τροποποίησης σχεδίου πόλης στο Ο.Τ. 1028G στις Βόρειες Συνοικίες (Χιλιαδού).
Όπως είναι γνωστό το Ο.Τ. 1028G, στη συνοικία Χιλιαδού στο Βόλο από την Πολεοδομική μελέτη των Βορείων Συνοικιών, είχε χαρακτηριστεί ως "χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων". Η έκταση του εν λόγω Ο.Τ. είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου από εισφορά σε γη, από τη ένταξη σε σχέδιο πόλης ιδιοκτησιών της περιοχής...

Ο ανωτέρω "χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων" τροποποιήθηκε πολεοδομικά σε "χώρο στήριξης ατόμων με αναπηρία" με το ΦΕΚ 1224/Δ/19-10-2003. Ο χαρακτηρισμός αυτός έγινε γιατί υπήρχε τότε πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για ένταξη και χρηματοδότηση κατασκευής "κέντρου στήριξης ατόμων με αναπηρία" στο μέτρο 3.1 του ΠΕΠ Θεσσαλίας, που αφορούσε υποδομές στην Υγεία και Πρόνοια, με την προϋπόθεση να βρεθεί και να παραχωρηθεί οικόπεδο από το Δήμο Βόλου για το σκοπό αυτό. Δηλαδή η όλη τροποποίηση του σχεδίου πόλης έγινε χωρίς πολεοδομικά κριτήρια, απλώς για την εξυπηρέτηση υποτιθέμενης χρηματοδότησης για κατασκευή έργου που δεν έγινε ποτέ.
Στη συνέχεια προτάθηκε να ξαναγίνει τροποποίηση σχεδίου πόλης στο εν λόγω Ο.Τ. για την μεταφορά σ’ αυτό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, η υπόθεση αυτή δεν τελεσφόρησε.
Το ΥΠΕΚΑ με έγγραφό του επέστρεψε τον φάκελο τροποποίησης στην τότε Νομαρχία λέγοντας ότι η υπόθεση αφορά "εντετοπισμένη τροποποίηση" και άρα αρμοδιότητας Νομάρχη, η δε Νομαρχία, μετά της αντιδράσεις των περιοίκων, ξαναέστειλε τον φάκελο στο ΥΠΕΚΑ θεωρώντας ότι δεν είναι "εντετοπισμένη τροποποίηση" και άρα είναι αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ.
Το αίτημα για κατασκευή κτιρίου Πυροσβεστικής στο εν λόγω Ο.Τ. άλλαξε λόγω νεοτέρων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με τις οποίες αποφασίστηκε σχετική τροποποίηση Σχεδίου Πόλης σε άλλη περιοχή του Δήμου Βόλου.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δύο μείζονες εκκρεμότητες. Η πρώτη αφορά το αίτημα τροποποίησης σχεδίου πόλης στο Ο.Τ. 1028G από "χώρο στήριξης ατόμων με αναπηρία" σε "χώρο Πυροσβεστικής" που παραμένει στο ΥΠΕΚΑ και εξ όσων γνωρίζω δεν ανακλήθηκε. Η δεύτερη αφορά την επιστροφή στην αρχική πρόβλεψη του πολεοδομικού σχεδιασμού με την τροποποίηση του ισχύοντος Σχεδίου Πόλης από  "χώρος στήριξης ατόμων με αναπηρία" σε "χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων".
Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται :
1.      Η ανάκληση του φακέλου ( αν δεν έχει ήδη γίνει ) από το ΥΠΕΚΑ με το υπάρχον αίτημα προς αυτό.
2.      Η τροποποίηση του σχεδίου πόλης των Βορείων Συνοικιών στο   Ο.Τ. 1028G  με την αλλαγή της ισχύουσας χρήσης  "χώρου στήριξης ατόμων με αναπηρία" στην αρχική χρήση "χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων".
Το συγκεκριμένο αίτημα γίνεται σε συνεννόηση με τους περιοίκους, οι οποίοι χρόνια αγωνίστηκαν για το θέμα αυτό. Για την  διευκόλυνση της Υπηρεσίας υποβάλλεται και σχετικό σχέδιο σε κλίμακα 1:500.
Πιστεύω ότι το αίτημα αυτό θα συζητηθεί άμεσα στα αρμόδια όργανα του Δήμου, με την παράκληση να υπάρξει ειδοποίηση για παράστασή μας κατά την συζήτησή του.
Βόλος   18/4/2012
Μετά τιμής

Γιώργος Δανηλόπουλος
-Διπλ. Πολεοδόμος – Χωροτάκτης Μηχανικός
-Πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.