Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου. Επανασύνταξη μελέτης.

Προς ενημέρωση όσων ισχυρίζονται ότι το αίτημα επανασύνταξης της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου, προς  συγκεκριμένες κατευθύνσεις, είναι αποτέλεσμα πρόσφατων αποφάσεων, τους συστήνουμε να ξαναδιαβάσουν την 139/2009 ( http://apofaseisds.volos-city.gr/ThemataApofaseisPg.aspx?ThemApofId=3709&SynedriashId=136 ) ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπως αυτή προέκυψε μετά απο εισήγησή μου προς την διαπαραταξιακή επιτροπή, που είχε συσταθεί για το θέμα αυτό.
Η απόφαση αυτή δέσμευε τελείως τις όποιες Δημοτικές αρχές και το ΥΠΕΚΑ προς την κατεύθυνση της επανασύνταξης και επαναδιατύπωσης της μελέτης. Προέβλεπε δε ότι "το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα γνωμοδοτήσει και στο τελικό κείμενο, που θα προκύψει από τις προτάσεις και επισημάνσεις που υποβάλαμε στη σημερινή συνεδρίαση".
Τα ανωτέρω πιστοποιούν οι τελευταίες τρεις παράγραφοι της 139/2009 απόφασης, που λένε:
"Η παράθεση των ανωτέρω απόψεων, παρατηρήσεων και προτάσεων σε συνδυασμό με τις απόψεις των άλλων εμπλεκομένων Δήμων, όπου αυτές συμπίπτουν, ξεφεύγουν από τα πλαίσια της διαδικασίας διαβούλευσης ή μιας εκ των προτέρων (ex ante) αξιολόγησης του Β΄ σταδίου της μελέτης του ρυθμιστικού σχεδίου Βόλου (ΡΣΒ) και οδηγούν προς την επανασύνταξη βασικών κεφαλαίων και κατευθύνσεων της μελέτης που θα ενσωματώνουν τους στόχους, τις επιδιώξεις και τα οράματα των κατοίκων της περιοχής μας.
Καθήκον της ομάδας μελέτης, έπειτα από την συνολική επεξεργασία των εκφρασμένων θέσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι να κάνει ριζικές προσαρμογές της μελέτης. Καθήκον της ομάδας επίβλεψης είναι να εφαρμόσει ακριβώς τις προδιαγραφές και να κατευθύνει την αναδιατύπωση της μελέτης με την ενσωμάτωση των παρατηρήσεών μας, όπως αυτές διατυπώνονται στην σχετική εισήγηση που περιλαμβάνει τις απόψεις – παρατηρήσεις – προτάσεις Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Βόλου
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν πρέπει να προχωρήσει σε έγκριση της μελέτης του ΡΣΒ και την έκδοση του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Ν. 2508/1997 αν το τελικό κείμενο της μελέτης δεν εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του χώρου που καλύπτει το ΡΣΒ".