Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πληροφορίες για λίγους...

Μαδαγασκάρη: είναι νησιωτική χώρα με έκταση 587.041 km2 και πληθυσμό 20.763.897 και το 4ο σε μέγεθος νησί του κόσμου. Βρίσκεται έναντι της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής. 
Στο χάρτη φαίνεται το μέγεθός της σε σύγκριση με τα Βαλκάνια. Καλύπτει σχεδόν την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη μισή Ρουμανία.
Διαθέτει μεγάλους φυσικούς πόρους αλλά η φτώχια είναι απίθανη.

Το 1980 η χώρα αναγκάστηκε να δεχτεί όλους τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς δεν μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησαν στη χώρα δομικές αλλαγές στην οικονομία, έπειτα από πιέσεις από πλευράς Παγκόσμιας Τράπεζας. Το αρχικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (1988-1993) και η ανάπτυξη του καθεστώτος ζώνης για προώθηση εξαγωγών (EPZ) στις αρχές της δεκαετίας του ‘ 90 αποτέλεσαν σημαντικά δείγματα σε αυτήν την προσπάθεια.
Ωστόσο, το επίπεδο φτώχειας στο νησί παραμένει μεγάλο, όπως και η διαφθορά στο χώρο της πολιτικής. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, το 70% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας το 2004 (κάτι θυμίζουν όλα αυτά).