Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πολεοδομικός σχεδιασμός και πράσινα άλογα. 1ο.

Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ελλάδα.

Καταργούνται τα Ρυθμιστικά Σχέδια ένα βήμα πριν εγκριθούν (μεταξύ αυτών και του Βόλου).

Λυπάμαι για τις ατελείωτες χαμένες ώρες μου και ώρες σας.

Εκτυπώσεις, σχέδια, χάρτες, διάβασμα, συνεδριάσεις, εισηγήσεις, συσκέψεις, επιτροπές, Δημοτικά Συμβούλια, συγκρούσεις με διάφορους απίθανους και το αποτέλεσμα μηδέν.

Το καμπανάκι  (μάλλον η καμπάνα) είχε ακουστεί από το προηγούμενο μνημόνιο.

Όπως είχα επισημάνει σε μια συνέλευση του ΤΕΕ Μαγνησίας, στο εν λόγω μνημόνιο ήταν γραμμένη σε μερικές μόνο σειρές ολόκληρη η Πολεοδομική Πολιτική που επέβαλε η κυρίαρχη Τρόϊκα (τα αφεντικά της και οι τοπικοί συνεργάτες της) στο υπόδουλο Ελληνικό Κράτος.

Έγραφε σε γενικές γραμμές: η χωροταξική και πολεοδομική πολιτική της χώρας αναδιατάσσεται άμεσα (αν δεν κάνω λάθος είχε χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο του 2012) με κύριο στόχο την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων στη χώρα.

Λίγα λόγια, σταράτα και πεντακάθαρα. Στα απλά Ελληνικά λέει ο κατακτητής: κόψτε το λαιμό σας και νομοθετήστε κατά τέτοιο τρόπο να επιτρέπονται τα πάντα παντού.

Γιαυτό άλλωστε κυρίαρχες λέξεις είναι οι "χρήσεις γης". Το θέμα είχε ανοίξει πριν από ένα χρόνο με την προσπάθεια αλλαγής του Προεδρικού Διατάγματος των χρήσεων γης που δεν ολοκληρώθηκε λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν.

Τώρα ετοιμαστείτε για γκαράζ, βιοτεχνίες, συνεργεία κλπ στα κέντρα (και όχι μόνο) των πόλεων.