Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πολεοδομικός σχεδιασμός. 2ο.

Οι Δήμοι και περισσότερο οι Δήμαρχοι ασχολούνται και με "μεγαλοσχεδιασμούς". Είναι καλό αυτό αρκεί να υπάρχει γρήγορη θεσμοθέτηση και υλοποίηση.

Επειδή όμως τελευταία τίποτε δεν περπατάει και ότι σιγά σιγά πάει να ολοκληρωθεί (πχ το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου) καταργείται, μήπως πρέπει οι Δήμαρχοι να αλλάξουν τακτική. Αντί δηλαδή να "χάνουν το χρόνο τους" με ατελείωτες συζητήσεις για θέματα τα οποία μετά ή πρόκειται να καταργηθούν ή δεν θα υλοποιηθούν ποτέ, να ασχοληθούν αποκλειστικά με την καθημερινότητα του κοσμάκη.

Δηλαδή να γίνουν εντελώς κυρίαρχα θέματα για τον ίδιο τον Δήμαρχο η καθαριότητα, η όψη των πόλεων, το σταθμευτικό, η απλή και σύνθετη κοινωνική προστασία κλπ.

Να ασχοληθούν δηλαδή τελείως αποκλειστικά με το καθημερινό πρόβλημα του πολίτη, με θέματα που έχουν άμεση ορατή αποτελεσματικότητα. Έτσι και αλλιώς ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός (μεταξύ των άλλων) αντί για πράσινες πόλεις θα δημιουργήσει, μάλλον, πράσινα άλογα.

Σημείωση 1η: μου κάνει εντύπωση η μη ύπαρξη τοπικών αντιδράσεων (εκτός από μια απλή δήλωση).

Σημείωση 2η: επειδή γνωρίζω ότι οι θέσεις που εκφράζονται εδώ διαβάζονται, είμαι σίγουρος ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε θέματα προς συζήτηση.