Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ν. Αγχιάλου.

Διαβάσαμε ότι έγινε παρουσίαση στην Εκτελεστική Επιτροπή (Δήμαρχος και όλοι οι Αντιδήμαρχοι) του Δήμου Βόλου της Α' φάσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Ν. Αγχιάλου.

Πολύ καλό να προχωρούν οι μελέτες αυτού του τύπου, ιδίως του πρώτου επιπέδου του Πολεοδομικού Σχεδιασμού όπως είναι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, γιατί με την έγκρισή τους ανοίγουν το δρόμο για το ξεκίνημα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού δευτέρου επιπέδου, δηλαδή των Πολεοδομικών Μελετών και των Πράξεων Εφαρμογής.

"Κατέβασα" την ανωτέρω μελέτη για ανάγνωση, από τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου, όπως πιστεύω ότι έκαναν όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που γνωμοδότησαν θετικά γιαυτή.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό, όσο και αν εκ πρώτης όψεως φαίνεται "τεχνικό". Οι 25 χάρτες που συνοδεύουν τη μελέτη και αποτελούν το ποιο σπουδαίο τμήμα αυτής δεν είναι ΓΕΩΑΝΑΦΕΡΜΈΝΟΙ. 

Δεν έχουν δηλαδή σύστημα συντεταγμένων (το ΕΓΣΑ 87  που είναι το επίσημο της χώρας). Αν δόθηκαν ψηφιακά αρχεία που περιέχουν συντεταγμένες, που δεν τυπώθηκαν στα σχέδια, ας αναρτηθούν, για να μπορέσουν όσοι πραγματικά ασχοληθούν να εντοπίσουν χωρικά τις καταγραφές και κυρίως τις προτάσεις των μελετητών.

Πιστεύω ότι ο επιβλέπων της μελέτης με την εμπειρία που διαθέτει να εντόπισε το πρόβλημα και να έδωσε  τις απαραίτητες εντολές στους μελετητές για διόρθωση .

Η ανάλυση της σοβαρότητας του θέματος δεν είναι της παρούσης, απλώς λέω ότι αν ήμουνα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής (που γνωμοδότησε θετικά) θα αντιδρούσα ακόμη και στο ξεκίνημα της συζήτησης πριν διορθωθεί το πρόβλημα.