Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΓΠΣ ΒΟΛΟΥ - Υπογραφή Σύμβασης ΣΜΠΕ

Υπεγράφει η Σύμβασης για την Στρατηγική  Μελέτη  Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που πρέπει να συνοδεύει την μελέτη Αναθεώρησης και Επέκτασης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου...

Αντικείμενο
Η ΣΜΠΕ, θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες που ευλόγως μπορεί να απαιτούνται για την εκτίμηση των ενδεχομένων σημαντικών επιπτώσεων που θα έχει στο περιβάλλον η αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες γνώσεις και μεθόδους εκτίμησης, το περιεχόμενο και το επίπεδο λεπτομερειών της μελέτης, το στάδιο της διαδικασίας εκπόνησης του και το βαθμό στον οποίο οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δύνανται αξιολογηθούν καλύτερα σε διαφορετικά επίπεδα σχεδιασμού, ώστε να αποφεύγεται η επανάληψη εκτίμησης τους.

Προδιαγραφές

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 της οδηγίας 2001/42/ΕΚ η ΣΜΠΕ πρέπει κατ’ ελάχιστο να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Περιγραφή σε γενικές γραμμές του περιεχομένου, των κύριων στόχων του σχεδίου και της σχέσης με άλλα σχετικά σχέδια και προγράμματα.
  2. Τις σχετικές πτυχές της τρέχουσας κατάστασης του περιβάλλοντος και η βάσει αυτής πιθανή εξέλιξη εάν δεν εφαρμοστεί το σχέδιο.
  3. Τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των περιοχών που ενδέχεται να επηρεαστούν σημαντικά.
  4. Τα τυχόν υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν το σχέδιο συμπεριλαμβανομένων, κατά κύριο λόγο, εκείνων που αφορούν περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως περιοχές που χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τις οδηγίες 79/109/ΕΟΚ και 92/4/ΕΟΚ.
  5. Τους στόχους περιβαλλοντικής προστασίας που έχουν τεθεί σε διεθνές ή κοινοτικό επίπεδο ή σε επίπεδο κρατών μελών, οι οποίοι αφορούν το σχέδιο και ο τρόπος με τον οποίο οι στόχοι καθώς και τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν ληφθεί υπ’ όψη κατά την προετοιμασία του.
  6. Τις ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις (δευτερογενείς, σωρευτικές, συνεργειακές, βραχυ-, μεσο-, και μακροπρόθεσμες, μόνιμες και προσωρινές θετικές και αρνητικές) στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η βιοποικιλότητα, ο πληθυσμός , η υγεία των ανθρώπων, η πανίδα. Η χλωρίδα, το έδαφος, τα ύδατα, ο αέρας, οι κλιματικοί παράγοντες, τα υλικά περιουσιακά στοιχεία, η πολιτιστική κληρονομιά συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς, το τοπίο και οι σχέσεις μεταξύ των ανωτέρω παραγόντων.
  7. Τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη, το περιορισμό και την, κατά το δυνατόν, εξουδετέρωση οποιονδήποτε σημαντικών δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη εφαρμογή του σχεδίου.
  8. Την παρουσίαση σε γενικές γραμμές των λόγων για τους οποίους επελέγησαν οι εξετασθείσες εναλλακτικές δυνατότητες και η περιγραφή του τρόπου διενέργειας της εκτίμησης, με μνεία των τυχόν δυσκολιών (όπως τεχνικά ελαττώματα ή έλλειψη τεχνογνωσίας) που προέκυψαν κατά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πληροφοριών.
  9. Περιγραφή των προβλεπόμενων μέτρων σχετικά με τον έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 10.
  10. Μια μη τεχνική περίληψη των πληροφοριών που παρέχονται βάσει των ανωτέρω θεμάτων.