Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Χρήσεις γης και Μεγάλα Καταστήματα.

Θέμα: Προστασία του πολεοδομικού, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης – όροι έκδοσης οικοδομικών αδειών μεγάλων καταστημάτων σε περιοχές γενικής κατοικίας.
 
Οι χρήσεις γης αποτελούν το βασικότερο παράγοντα του πολεοδομικού σχεδιασμού και στην συνέχεια του τρόπου συνολικής λειτουργίας των πολεοδομημένων περιοχών της πόλης. Για την θεσμοθέτηση χρήσεων γης ισχύει το ΠΔ/23-2/6-3-87 που τις κατατάσσει σε κατηγορίες για την διευκόλυνση του σχεδιασμού και των πολεοδομικών εφαρμογών...
Σε μεγάλα τμήματα του παλαιού σχεδίου πόλης και σχεδόν στο σύνολο των επεκτάσεων του σχεδίου πόλης, που έγιναν με το Ν. 1337/1983, θεσμοθετήθηκε η χρήση «Γενικής Κατοικίας». Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος στα περιεχόμενα της «Γενικής Κατοικίας»  επιτρέπεται και η χρήση εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση τις Υπεραγορές και τα Πολυκαταστήματα).
Η ανάπτυξη των περιοχών αυτών δημιουργεί ισχυρές προϋποθέσεις επενδύσεων για την κατασκευή υπεραγορών ή πολυκαταστημάτων. Για την αδειοδότηση υλοποίησης τέτοιων επενδύσεων, σε περιοχές γενικής κατοικίας, χρησιμοποιούνται τρόποι που εκμεταλλεύονται τις ασάφειες που υπάρχουν στους ορισμούς πολυκαταστήματος ή υπεραγοράς και καταστήματος τροφίμων.
Ο Συνήγορος του Πολίτη (επιχειρηματικότητα και Δημόσια Διοίκηση, κείμενο εργασίας, Νοέμβριος 2006) αναφέρει «…οι κατηγορίες Γενική Κατοικία και Αμιγής Κατοικία καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αστικών περιοχών, οι δε ζώνες αυτές είναι ο ζωτικός χώρος  για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων των υπεραγορών τροφίμων. Οι επιχειρήσεις ενεργοποιώντας το ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος τους, είτε καταφέρνουν να επιτύχουν την έκδοση αδείας λειτουργίας σούπερ μάρκετ (που κατά τα ανωτέρω δεν είναι σύννομη, αφού από τις πολεοδομικές διατάξεις δεν επιτρέπεται η συγκεκριμένη χρήση γης), είτε καταφεύγουν στο υποκατάστατο σχήμα της έκδοσης αδείας για Μικτό κατάστημα ….»
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω είναι αντιληπτό σε όλους, μέσα από το σύνολο των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ότι υπάρχουν δραματικές εξελίξεις στις επενδύσεις στον τριτογενή τομέα της παραγωγής και ιδιαίτερα του εμπορίου. Μεγάλες παγκόσμιας και ελληνικής δραστηριότητας επιχειρήσεις εισβάλλουν με πολυκαταστήματα κυρίως στην πρωτεύουσα της περιφέρειας την Λάρισα και με μικρότερου μεγέθους στα κέντρα και την περιφέρεια των πόλεων δρώντας ανταγωνιστικά προς την παραδοσιακή μικρομεσαία τοπική αγορά και απειλώντας την με εξαφάνιση ή στην καλύτερη περίπτωση σε μεγάλη συρρίκνωση. Το ποιος θα βγει νικητής από τον «πόλεμο αυτό ο καθένας μπορεί να το αναλύσει και να κρίνει. Στην εξέλιξη της πορείας των νέων επιχειρηματικών επενδύσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που επιφέρουν στον ανταγωνισμό, εμπλέκονται τα ανωτέρω αναλυθέντα πολιτικού ενδιαφέροντος  ζητήματα.
Δυνατότητα για την επιβολή σαφέστερης ρύθμισης στο παραπάνω θέμα δίνεται στις Δημοτικές Αρχές από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρο 78 Ν. 3463/2006) όπου υπάρχει η αρμοδιότητα έκδοσης τοπικών κανονιστικών αποφάσεων με τις οποίες θέτουν κανόνες για την ίδρυση και εγκατάσταση των ανωτέρω επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων σε περιοχές που επηρεάζουν το φυσικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, την αισθητική φυσιογνωμία και τις εν γένει λειτουργίες των πόλεων για τις οποίες έχουν προσδιοριστεί ειδικότεροι όροι χρήσεων γης.
Ο Δήμος Βόλου, μοναδική εξ όσων γνωρίζω πόλη της Ελλάδας, με την 84α/1995 κανονιστική απόφαση του Δημοτικού της Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με την 494/2009 ΑΔΣ με τίτλο «Προτάσεις για την αισθητική προστασία του πολεοδομικού, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης – όροι έκδοσης οικοδομικών αδειών μεγάλων καταστημάτων» ζητεί υποβολή και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο «Μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων και στάθμευσης» για μεγάλα καταστήματα άνω των 300 τ.μ. για το σύνολο της πόλης.
Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου δύναται να ψηφίσει απόφαση κανονιστικού περιεχομένου σύμφωνα με το άρθρο 78 του Ν. 3463/2006 σε συνδυασμό με την ανωτέρω αναφερθείσα κανονιστική απόφαση, που να αφορά το άρθρο 3 του ΠΔ/23-2/6-3-1987 που να αναφέρει ότι:
Σε περιοχές χρήσεων γης Γενικής Κατοικίας περιοχών σχεδίου πόλης Δήμου Βόλου Εμπορικά ή Μικτά Καταστήματα Τροφίμων (που υπάγονται στο άρθρο 3 του ΠΔ/23-2/6-3-87) είναι αυτά που έχουν εμβαδόν (κύριας χρήσης) μέχρι 300 τ.μ.
Με την απόφαση αυτή δημιουργείται καθεστώς υγιούς ανταγωνισμού των παρεμφερών επιχειρήσεων, προστατεύονται οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις καθώς και το περιβάλλον των περιοχών αυτών όπως αναφέρεται στο άρθρο 78 του Ν.3463/2006 (που περιγράφτηκε παραπάνω).
Οι αρμόδιοι με το θέμα φορείς στους οποίους αποστέλλεται το παρόν παρακαλούνται για την έκφραση γνώμης.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Χωροταξικού Σχεδιασμού
& Πολεοδομίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ