Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αντικειμενικές Αξίες Ακινήτων (01)

Την Τετάρτη 20/10/2010 συνεδριάζει η Επιτροπή Αντικειμενικών Αξιών του άρθρου 41 του Ν. 1249/82 με θέμα «Μελέτη και εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών των τιμών ακινήτων της περιοχής των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Μαγνησίας».Στην Επιτροπή αυτή ως εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου συμμετέχει ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιώργος Δανηλόπουλος...
Για τον σκοπό αυτό σήμερα υπήρξε συνάντηση με τον Σύλλογο Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας που εκπροσωπούνταν από τον Πρόεδρο κ. Παν. Οικονόμου και τον Γραμματέα κ.Τρ. Παπαγεωργίου. Στην συνάντηση αυτή εξετάστηκαν τα στοιχεία της οικοδομικής δραστηριότητας της πόλης του Βόλου και της πτωτικής της πορείας τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών τόνισαν ότι σε μια αγορά που βρίσκεται σε πλήρη ύφεση είναι αδιανόητο να συζητιέται αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που σε τελική ανάλυση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση τον κλάδο και θα μειώσει αντί να αυξήσει τα κρατικά έσοδα.
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε ότι η θέση του Δήμου Βόλου, όπως αυτή θα εκφραστεί κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, είναι να μην γίνει καμία αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο Βόλο για λόγους που σχετίζονται με την πτώση του εισοδήματος των πολιτών, την μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της ανάγκης διατήρησης ή  και μείωσης των τιμών των ακινήτων.
Επίσης ο Αντιδήμαρχος είχε ξεχωριστές συναντήσεις για το θέμα αυτό τόσο με την Πρόεδρο του Συνοικιακού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής κα Καίτη Μακρή όσο και με τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής κ.Αντώνη Κούτσουρο για το λόγο ότι στην Αγία Παρασκευή υπάρχει σε εξέλιξη η Πράξη Εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης της περιοχής και οι οποίες εισφορές σε χρήμα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν κατά την ημερομηνία κύρωσης της πράξης. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την επιμέρους συμπληρωματική Πράξη Εφαρμογής που γίνεται τώρα στις Ν. Παγασές.
Άποψη των εκπροσώπων των κατοίκων αλλά και του Δήμου είναι ότι ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες αυτές δεν πρέπει με τίποτε να γίνει οποιαδήποτε αύξηση γιατί θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις εισφορές σε χρήμα των κατοίκων και θα είναι διπλή επιβάρυνση (αγοραπωλησίες και εισφορές).

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Χωροταξικού Σχεδιασμού
& Πολεοδομίας


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ