Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Χρήσεις Γης - Super Market

Εκ του γεγονότος της κατασκευής νέου μεγάλου καταστήματος στην Ν. Ιωνία αλλά και της αίτησης έκδοσης οικοδομικής αδείας πολυεθνικής εταιρείας Super market στις Βόρειες Συνοικίες του Βόλου σε περιοχές χρήσεων γης γενικής κατοικίας, ακούγονται διάφορες απόψεις ιδίως στις πρωινές εκπομπές του που ή μπερδεύουν τα πράγματα ή στερούνται μνήμης και τεκμηρίωσης...
Σε ότι αφορά το κατασκευασθέν κατάστημα στα διοικητικά όρια της Ν. Ιωνίας δεν αντιλαμβάνομαι πώς ορισμένοι εμπλέκουν τον Αντιδήμαρχο Βόλου. Επίσης θυμίζω ότι είμαι αντιδήμαρχος Πολεοδομίας από 1/1/2009 και η μόνη περίπτωση που παρουσιάστηκε στη χρονική περίοδο της θητείας μου είναι αυτή που αναφέρθηκε παραπάνω και η οποία είναι ακόμη στο στάδιο της αρχικής αίτησης και του αρχικού ελέγχου, που με γραπτή εντολή μου προς την Υπηρεσία εφιστώ για ιδιαίτερη προσοχή και λήψη ερμηνευτικών οδηγιών από τις υπερκείμενες πολεοδομικές αρχές (αρμόδιες Δ/νσεις του ΥΠΕΚΑ).
Από τις πρώτες μέρες της θητείας μου με το Π 394/29-1-2009 έγγραφό μου προς το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ έθεσα το θέμα των χρήσεων γης σε περιοχές γενικής κατοικίας τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Είναι γνωστές και καταγεγραμμένες επίσης οι θέσεις μου και για το θέμα των προσθηκών όπως αυτές εκφράστηκαν στην αρμόδια Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων και στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Για το θέμα των χρήσεων γης σε περιοχές γενικής κατοικίας όπως αυτές περιγράφονται στο Προεδρικό Διάταγμα του 1987 και ιδίως στην περίπτωση που επιτρέπονται εμπορικά καταστήματα (με εξαίρεση τις υπεραγορές και τα πολυκαταστήματα), βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρότασης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου λήψης απόφασης κανονιστικού περιεχομένου σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για τον ορισμό επιτρεπόμενου ανωτάτου εμβαδού των εμπορικών καταστημάτων που αναφέρονται στις περιοχές αυτές.
Με την 4803/14-9-2009 επιστολή μου προς το ΤΕΕ, την ΕΕΤΕΜ και τους συλλόγους Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων με θέμα «Προσθήκες στο κέντρο της πόλης, σε κτίρια εμπορικών και λοιπών παραγωγικών χρήσεων» έλεγα τα παρακάτω:
Όπως είναι αντιληπτό σε όλους, μέσα από το σύνολο των τοπικών και περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, υπάρχουν δραματικές εξελίξεις στις επενδύσεις στον τριτογενή τομέα της παραγωγής και ιδιαίτερα του εμπορίου. Μεγάλες, παγκοσμίας και ελληνικής δραστηριότητας, επιχειρήσεις εισβάλουν με πολύ μεγάλα καταστήματα κυρίως στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας την Λάρισα, και με μικρότερου μεγέθους στα κέντρα των πόλεων δρώντας ανταγωνιστικά προς την παραδοσιακή μικρομεσαία τοπική αγορά και απειλώντας την με εξαφάνιση ή στην αισιόδοξη περίπτωση σε μεγάλη συρρίκνωση.
Το ποιος θα βγει νικητής από τον «πόλεμο» αυτό ο καθένας μπορεί να το αναλύσει και να κρίνει.
Στην εξέλιξη της πορείας των νέων επιχειρηματικών επενδύσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών που επιφέρουν στον ανταγωνισμό εμπλέκονται πολεοδομικού ενδιαφέροντος ζητήματα.
Από τη μια οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν για την έκδοση οικοδομικών αδειών διατάξεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και του Πολεοδομικού σχεδιασμού που πολλές φορές είναι ασαφής και επιδέχονται διάφορες ερμηνείες ή δεν επικαιροποιήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ για να δίνουν σαφής απαντήσεις, όπως στο θέμα των προσθηκών.
Από την άλλη μικρές επιχειρήσεις και η συλλογική τους εκπροσώπηση απαιτούν εφαρμογή αυστηρών διατάξεων που να «αποτρέπουν» ή να καθιστούν ασύμφορες τέτοιου είδους επενδύσεις στα κέντρα των πόλεων και όχι μόνο.
Μεταξύ των παραπάνω μπορεί να υπάρχουν και επιχειρήσεις με ανοιχτά μακροχρόνια πολεοδομικά και άλλα προβλήματα που έχουν τον τρόπο να επηρεάζουν την κοινή γνώμη προς κατευθύνσεις που τους ευνοούν.
Στη μέση αυτής της δίνης είναι ή βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο τεχνικός κόσμος της περιοχής μας.
Στο ερώτημα τι κάνει ο Δήμος αναφέρω τα παρακάτω:
Το θέμα της έγκρισης των κυκλοφοριακών μελετών που απαιτούνται (μόνο στο Βόλο από όλη την Ελλάδα) για τα καταστήματα εμβαδού μεγαλύτερου των 300 τετρ. Μέτρων θα συζητηθεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρότασή μου για να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η δημοσιότητα πριν την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων.
Για το θέμα των προσθηκών με την Π΄4664 επιστολή μου ζήτησα της άποψή σας. Μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το μεγάλο αυτό θέμα για το οποίο πιστεύω ότι χρειάζεται ξεκάθαρη και χωρίς ασάφειες νομοθετική ρύθμιση, σας κοινοποιώ την Π΄4795/14-9-09 επιστολή μου προς την Δ/νση Πολεοδομίας για την διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών προσθηκών.
Στο ερώτημα τι κάνει ο τεχνικός κόσμος της περιοχής μας του οποίου είμαι μέλος, πέραν από τον κάθε μηχανικό ξεχωριστά, πιστεύω ότι είναι πρώτιστο καθήκον των συλλογικών μας εκφράσεων να δράσουν προς όλες τις κατευθύνσεις για την προστασία των μηχανικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εμπλέκονται στις διαδικασίες πολεοδομικών εφαρμογών (έκδοση οικοδομικών αδειών) από τις «μυλόπετρες» του οικονομικού πολέμου επιχειρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο.
Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι το θέμα ξανάνοιξε. Το ερώτημα είναι πώς θα το «χειριστούν» οι κάθε είδους «εμπλεκόμενοι».

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Χωροταξικού Σχεδιασμού
& Πολεοδομίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ