Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ξενία – Άναυρος – Προεκλογική Περίοδος

Τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκε στις εφημερίδες με ανακοινώσεις και σχόλια αλλά και σε τηλεοπτική συζήτηση (Astra TV 11/10/2010) μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων Βόλου, το θέμα του Ξενία...
Κάποιοι ισχυρίζονται άγνοια περί των πραγμάτων της υπόθεσης όταν για αυτή έχει απασχοληθεί ο τοπικός τύπος με εκατοντάδες σελίδες αλλά και τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Στο δε Δημοτικό Συμβούλιο έχουν γίνει τα τελευταία 6 χρόνια εξαντλητικές συζητήσεις για όλες τις πτυχές του θέματος που αφορούσαν την παραχώρηση, την δημοπράτηση, την συμβασιοποίηση, τις αδειοδοτήσεις και την γενικότερη λειτουργία του ξενοδοχείου.
Επειδή κάποιοι γράφουν ότι εξακολουθεί να καλύπτει σκοτάδι τις συμβάσεις κλπ τους παραπέμπω στις πολλές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου που είναι αναρτημένες στον ιστότοπο (website) του Δήμου Βόλου στο διαδίκτυο (internet) όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος, με απλή ευρετηρίαση έχει στη διάθεσή του το σύνολο των αποφάσεων, στις οποίες φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια και αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης.
Σε ότι αφορά το πολεοδομικό τομέα ευθύνης μου (από τις 6/1/2009) στο Δήμο Βόλου, που ήδη το ξενοδοχείο είχε ανακατασκευαστεί και λειτουργούσε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Πολεοδομίας Βόλου έχουν εκδοθεί 2 οικοδομικές άδειες η 4/2006 (που αφορά την ανακατασκευή του ξενοδοχείου) και η 153/2007 (που αφορά την κατασκευή της πισίνας). Και οι δύο άδειες εκδόθηκαν έπειτα από την διαπιστωτική πράξη 501450/20-10-2005 του ΕΟΤ περί νομίμως υφισταμένου ξενοδοχείου. Αυτά έχουν ανακοινωθεί στις συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και αποτέλεσαν στοιχεία για την έκδοση αδείας λειτουργίας του ξενοδοχείου. Στο δικτυακό τόπο της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου, που έγινε με δική μου πρωτοβουλία, υπάρχει το σύνολο των οικοδομικών αδειών και με απλή ευρετηρίαση (που την ξέρουν πλέον και τα μικρά παιδιά) ο κάθε ισχυριζόμενος άγνοια πολίτης ή φορέας προστασίας του αστικού περιβάλλοντος μπορεί να βρει τα παραπάνω αναφερθέντα στοιχεία.
Σε σχέση τώρα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, είχα αναλύσει όλες τις παραμέτρους της συγκεκριμένης περιοχής σε άρθρο μου τον Μάιο του 2010, το οποίο προβλήθηκε ιδιαίτερα από τον τοπικό τύπο. Επιγραμματικά αναφέρω την διαφορά που υπάρχει μεταξύ Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικής μελέτης και συνιστούσα τότε στους γνωστούς ανησυχούντες να διαβάσουν και κανένα εγχειρίδιο πολεοδομίας που εύκολα και δωρεάν βρίσκεις στο internet.
Σε σχέση με τις χρήσεις στην περιοχή από τον Αγ. Κων/νο μέχρι την Γορίτσα ανέφερα στο παραπάνω άρθρο, αλλά και κατά κόρον στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι στο ισχύον σήμερα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της δεκαετίας του 1980, που εγκρίθηκε επί δημαρχίας Κουντούρη, οι χρήσεις γης είναι αυτές των «κεντρικών λειτουργιών της πόλης». Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με το άρθρο 4 του Προεδρικού Διατάγματος περί χρήσεων γης (ΠΔ/23-2-1987); Σημαίνει ότι εκεί γίνονται κατοικίες, ξενώνες, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, γραφεία, διοίκηση, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης, εκπαίδευση, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, κτίρια στάθμευσης, πρατήρια βενζίνης, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, εκθεσιακά κέντρα, εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. Αυτά προβλέπονται από το ισχύον ΓΠΣ και αυτά καταργούσε η πρόταση της διαπαραταξιακής Επιτροπής (κατά πλειοψηφία) του Δήμου Βόλου για το νέο ΓΠΣ προτείνοντας στο χώρο του Ξενία (των 11 περίπου στρεμμάτων) χρήση τουρισμού - αναψυχής με ορισμό συντελεστή δόμησης κατά την β΄ φάση της μελέτης, στον δε υπόλοιπο χώρο μέχρι τον χείμαρρο Άναυρο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και από τον χείμαρρο  Άναυρο μέχρι την Γορίτσα χώρο Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων. Η πρόταση αυτή παραλείφθηκε  τελικά προκειμένου να εγκριθεί το Α΄στάδιο του ΓΠΣ και το θέμα θα αντιμετωπισθεί στο Β1 στάδιο της μελέτης.
Τα παραπάνω ξαναγράφτηκαν ώστε να υπάρχουν σαν πληροφόρηση  όλων των υποψηφίων που θα θελήσουν να εντρυφήσουν με το θέμα αλλά και όλων των συμπολιτών μας που ακούνε και διαβάζουν θέσεις και απόψεις με απούσα την τεκμηρίωση.
Πριν κλείσω οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνομαι θαυμασμό για την δύναμη  που έχουν μερικές δεκάδες συμπολίτες μας, που κυρίως τα μπαλκόνια τους βλέπουν προς την θάλασσα. Κατόρθωσαν να καταστήσουν το θέμα αυτό κυρίαρχο στις συζητήσεις για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των 6 Δήμων που το απαρτίζουν. Οι υπόλοιποι 129.000 που μένουμε στις γειτονιές και στα χωριά, στους στενούς δρόμους χωρίς κοινόχρηστους χώρους και λοιπό αστικό εξοπλισμό, καθώς και ο επιχειρηματικός και παραγωγικός κόσμος της περιοχής μας που αναμένει νέες χωροθετήσεις και χρήσεις γης, πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από την αγωνιστικότητά τους.
Αφού δε έγινε κατορθωτό στο χθεσινό ντιμπέιτ να γίνει ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων, που ζητούν την ψήφο των 141.000 πολιτών ενός νέου Δήμου με γεωγραφική αναφορά 388.000 στρεμμάτων, ο θαυμασμός μου προς τη δύναμη αυτή γίνεται μεγαλύτερος.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι η παραχώρηση του Ξενία στο Δήμο Βόλου ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο Βόλου και πιστώνεται, όπως έχω ξαναπεί, στην Δημαρχία Μήτρου. Εντάσσεται δε στα θετικά σπουδαία γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες στον Δήμο μας.
Τέλος επειδή ήδη έχει κλείσει σχεδόν η Δημοτική περίοδος 2007-2010, παρακαλώ τα φώτα στους υποψηφίους.
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Χωροταξικού Σχεδιασμού
& Πολεοδομίας


 ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ