Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Βράβευση Διπλωματικών Εργασιών Φοιτητών Π.Θ.

κ. Δήμαρχε
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας ένα υψηλού επιπέδου πανελλαδικό συνέδριο με την συμπλήρωση των είκοσι χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας...
Στο συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν δεκάδες επιστημονικές εργασίες με αντικείμενα την χωροταξία, την πολεοδομία, την περιφερειακή ανάπτυξη, την δημογραφία, την κοινωνιολογία, τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον ελεύθερο χρόνο, τον αγροτικό χώρο και το περιβάλλον.
Στην ομιλία σας κατά την έναρξη του συνεδρίου τονίσατε την σπουδαιότητα της παρουσίας του Πανεπιστημίου στην πόλη μας και ιδιαίτερα των τμημάτων του που ασχολούνται με τον σχεδιασμό του χώρου και την ανάπτυξη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο των φοιτητών στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Οι φοιτητές αυτοί των Πολυτεχνικών Τμημάτων στο δέκατο εξάμηνο των σπουδών τους εκπονούν διπλωματικές εργασίες με θεματολογία από το αντικείμενο και την κατεύθυνση των σπουδών τους. Ιδιαίτερα τα τμήματα της Χωροταξίας – Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς και της Αρχιτεκτονικής παράγουν διπλωματικές εργασίες υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις χωρικές ενότητες που πραγματεύονται.
Πιστεύω ότι θα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και μέσα στα πλαίσια της σύσφιξης σχέσεων πόλης – Πανεπιστημίου η θεσμοθέτηση βραβείων για διπλωματικές εργασίες. Εργασίες που σχετίζονται με την πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή επηρεασμού της σε θέματα σχεδιασμού του χώρου σε όλες τις κλίμακες και των αναπτυξιακών προοπτικών της. Έτσι επιτυγχάνεται τόσο η επιβράβευση καλυτέρων προσπαθειών όσο και η παροχή κινήτρου για την παραγωγή διπλωματικών εργασιών για θέματα που αφορούν την πόλη μας και με πρακτικό αποτέλεσμα που θα βοηθούσε τον Δήμο Βόλου και ιδιαίτερα τις Διευθύνσεις Πολεοδομίας, Προγραμματισμού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Πρασίνου.
Έπειτα από τα παραπάνω προτείνω το θέμα να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για θεσμοθέτηση δύο ετήσιων βραβείων (ένα για κάθε προαναφερόμενο τμήμα) ύψους χιλίων ευρώ το ένα για την διπλωματική εργασία με τον υψηλότερο βαθμό με θεματολογία και χωρική αναφορά την πόλη του Βόλου και η βράβευση να γίνεται σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Χωροταξικού Σχεδιασμού
& Πολεοδομίας


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΝΗΛΟΠΟΥΛΟΣ