Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Βόλος: Χώροι Στάθμευσης (διάλογος για το ΣΤΑΘΜΕΥΤΙΚΟ πρόβλημα του Βόλου).

Πολύς λόγος, πριν από λίγο καιρό, για το αν θα γίνει το υπόγειο πάρκινγκ στη Πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο. Αυτός ήταν και ένας από τους κυριότερους στόχους της απαλλοτρίωσης και αγοράς από τον Δήμο Βόλου της έκτασης αυτής.
Η νέα δημοτική αρχή δηλώνει ότι δεν θα το κάνει και θα στηρίξει τα πάρκινγκ στις εισόδους της πόλης, ένα πείραμα που έκανε ο Βούλγαρης και απέτυχε παταγωδώς (όχι ότι δεν είναι επιστημονικά σωστό, αλλά στο Βόλο δοκιμάστηκε και απέτυχε, χώρια που ξοδεύτηκαν χωρίς αντίκρυσμα χρήματα για το Αστικό ΚΤΕΛ από το πρόγραμμα "Συγκοινωνία").
Δηλαδή οι Βολιώτες θα πληρώνουν για πολλά χρόνια το δάνειο αγοράς του χώρου για να εφαρμοστούν προτάσεις διαφόρων "που έχουν χρεωθεί αποκλειστικά την προστασία του περιβάλλοντος" και πάντα έχουν τρόπους να επηρεάζουν την λήψη των αποφάσεων.
Βεβαίως η λύση να γίνει υπόγειο πάρκινγκ και ταυτόχρονα στο επίπεδο του εδάφους μια υπέροχη πλατεία είναι απορριπτέα από αυτούς.
Το θέμα βέβαια θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι θα βρεθούν στο δίλημμα μεταξύ υλοποίησης δεσμεύσεων, στις οποίες δεν συμμετείχαν, και του συμφέροντος της πόλης.
Σε επόμενα σχόλια θα προβάλλω με φωτογραφίες τι κάνουν σε σοβαρές πόλεις αλλού. Ήδη αναφέρθηκα στο Brighton της Αγγλίας για κεντρικότατη πλατεία με υπόγεια στάθμευση στη σελίδα 
Σημείωση: Το ξανάγραψα, αλλά καλό είναι να ξαναγραφεί λόγω του κινδύνου παραποίησης θέσεων και ύποπτων συσχετισμών που μπορεί να γίνουν, από "παπαγαλάκια", με εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Το υπόγειο πάρκινγκ στο χώρο αυτό να τον κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου με δικές του δυνάμεις ή αν χρειαστεί συνεργασία η εμπειρία του Δήμου είναι πλέον μεγάλη στα θέματα αυτά.