Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου.

Το τελευταία διάστημα είδαμε και ακούσαμε πολλές τοποθετήσεις, αναλύσεις και απόψεις που σχετίζονται με τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της πόλης του Βόλου.
Διαβάσαμε και απίθανα πράγματα από αναλυτές στην προσπάθειά τους να απαλύνουν το μεγάλο βάρος της λήψης αποφάσεων των εχόντων την ευθύνη γι’ αυτό.
Για ακόμη μία φορά θαυμάσαμε την καταπληκτική ικανότητα ορισμένων που ανάλογα με τις περιστάσεις και την επικαιρότητα γίνονται Πολεοδόμοι, Σεισμολόγοι, Παθολόγοι και όλα τα εις -όγοι...
Βεβαίως και συναρτάται απολύτως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, σαν υπερκείμενος σχεδιασμός που δημιουργεί δεσμευτικότητες και δίνει κατευθύνσεις με την Τροποποίηση και Επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου.
Επειδή κάποιοι προσπαθούν να ανακαλύψουν πάλι την Αμερική, ενημερώνω για τα παρακάτω σε σχέση με την Β Φάση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου:
·  Το θέμα απασχόλησε την Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Βόλου αρχάς του 2009 όπου έγινε αποδεκτή, με συμπληρώσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, εισήγησή μου.
·  Η εισήγηση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου παρουσία όλων των Δημάρχων των εμπλεκομένων Δήμων, των μελετητών και στελεχών του ΥΠΕΧΩΔΕ και ψηφίστηκε ομόφωνα η 139/30-3-2009 απόφαση του.
·  Στην απόφαση αυτή αναλύονται, επισημαίνονται και προτείνονται κατευθύνσεις και δράσεις για την προσαρμογή της μελέτης στις τοπικές συνθήκες και τις προσδοκίες της κοινωνίες από αυτήν.
·  Συστήνω σε όλους τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν την 139/2009 απόφαση, που θα την βρουν στην διεύθυνση  http://apofaseisds.volos-city.gr/download.aspx?FileName=0000000139_00150.doc και την μελέτη στο http://poleodomia.volos.gr.
·  Έχω βαρεθεί να ακούω αναλύσεις και τοποθετήσεις από υπεύθυνους ανθρώπους οι οποίοι στην απλή ερώτηση αν διάβασαν την μελέτη ή τις αποφάσεις που την συνοδεύουν, να απαντούν αρνητικά χωρίς αυτό να τους εμποδίζει από τις μεγαλοστομίες.
·  Στην 139/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από μια σειρά θέματα όπως η ύπαρξη των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και οι αναφορές στην έννοια της Συμπαγούς Πόλης και τα οποία ορισμένοι ανακάλυψαν δύο χρόνια μετά, για να τα κάνουν κεντρικό ζήτημα και να συμβουλεύσουν στους έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων για ανάγκη νέων μελετών.
·  Η 139/2009 απόφαση είναι δεσμευτική όσον αφορά την έκφραση τελικής γνώμης των εμπλεκόμενων Δήμων, πριν την υπογραφή του εγκριτικού Προεδρικού Διατάγματος του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου. Αυτή βέβαια ήταν και η άποψή μου όταν ρωτήθηκα από τον νυν Δήμαρχο για το θέμα. 
Εν αναμονή των εξελίξεων…