Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ενέργειες χωρίς χρήματα.

Έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο για ενέργειες και δράσεις που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Βόλου, χωρίς χρήματα ή με ελάχιστα, για την τόνωση των θετικών ενεργειών της κοινωνίας. Οι παρακάτω προτάσεις εντάσσονται στο πνεύμα αυτό.
Βράβευση κήπων και κηποσυνθέσεων κατοικιών της πόλης. Έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και είχε θετικό αντίκτυπο. Ομάδα ειδικών στο θέμα αξιολογεί και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο σε συνεδρίαση του βραβεύει, σε ετήσια βάση, τις καλύτερες προσπάθειες.
Βράβευση όψεων κτιρίων. Επιτροπή Αρχιτεκτόνων μελετά, αξιολογεί και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, που ακολουθεί την παραπάνω διαδικασία. Στο παρελθόν έγιναν συζητήσεις που έμειναν στο επίπεδο αυτό. Υπάρχει και κανονιστική απόφαση του Δήμου Βόλου σχετική με την αποπεράτωση των όψεων κτιρίων, πέρα από αυτά που επιτάσσει η κείμενη νομοθεσία.
Βράβευση Διπλωματικών Μελετών, με αντικείμενο την περιοχή της πόλης του Βόλου, φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια σύσφιξης σχέσεων πόλης και πανεπιστημίου. Προς τούτο έγιναν ενέργειες. Μετά από πρότασή μου το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου πήρε ομόφωνη απόφαση, την 495/2009 με τίτλο "Θεσμοθέτηση ετήσιων βραβείων για διπλωματικές εργασίες  που σχετίζονται  με την πόλη του Βόλου σε θέματα  χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης". Η απόφαση αυτή δεν κατέστει δυνατόν να υλοποιηθεί ακόμη.
Βράβευση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (καφετέρειες, τσιπουράδικα κλπ) που δεν έχουν αυθαίρετες κατασκευές (αν βρεθούν τέτοια!!!).