Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Να και κάποιο από τα θετικά που νομοθέτησε η παρούσα Κυβέρνηση. Αναφέρομαι στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ που δημιουργεί την απαίτηση δημοσιοποίησης στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων του συνόλου της Διοίκησης (Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι, ΝΠΔΔ και  εποπτευόμενοι φορείς αυτών). Η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή για την πληροφόρηση του συνόλου του πληθυσμού της χώρας και όχι μόνο και συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να κάνουν χρήση της υπηρεσίας αυτής. Ήδη υπάρχουν συνολικά και ανά φορέα (πχ Υπουργείο) δεκάδες χιλιάδες αποφάσεις που πολύ σύντομα θα γίνουν εκατομμύρια...

Η κεντρική διεύθυνση του προγράμματος  ΔΙΑΥΓΕΙΑ είναι http://diavgeia.gov.gr.
Όσους ενδιαφέρει ο Δήμος Βόλου ήδη από τις 15/3/2011 άρχισε να λειτουργεί η συγκεκριμένη υποχρέωση - υπηρεσία (τελική ημερομηνία αρχής εφαρμογής του προγράμματος για τους ΟΤΑ βάση του σχετικού Νόμου) στην διεύθυνση http://et.diavgeia.gov.gr/f/volos. Ιδιαίτερα οι φίλοι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ στο Δήμο Βόλου έχουν πλέον όλο το υλικό στην διάθεσή τους για ανάλυση και πληροφόρηση των αναγνωστών τους. Βέβαια τίθεται πάντα το θέμα της άμεσης ανάρτησης των αποφάσεων ώστε να έχουν όλοι την ίδια χρονική πρόσβαση σαυτές και να μην δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα με τα "αποκλειστικά" που μέχρι και Αντιδημάρχους καθαιρούν.
Τέλος το αμέσως προσεχές διάστημα, λόγω τις πληθώρας των αποφάσεων θα απαιτηθεί να βελτιώνονται συνεχώς τα εργαλεία ευρετηρίασης που διατίθενται στους ιστοτόπους της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.