Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πράσινη διαδρομή (γραμμικό πάρκο Καραγάτς). Αστικό Περιβάλλον 2ο.

Σε πρότασή μου που είχε τον τίτλο "Πολεοδομικός σχεδιασμός και πολεοδομικές παρεμβάσεις την πόλη του Βόλου" στις 19/7/2002 μεταξύ των άλλων έγραφα:
Αφορά την δημιουργία πράσινης διαδρομής (γραμμικό πάρκο Καραγάτς) στη οδό Βάσω Κατράκη μήκους 1,5 χιλιομέτρου (όπως φαίνεται στο σχέδιο), με χαρακτηριστικά πεζοδρόμου– ποδηλατοδρόμου για την σύνδεση και λειτουργική αξιοποίηση 12 κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής...

Πάνω στην πράσινη διαδρομή που αρχίζει από την οδό Κρήτης (τέρμα Κ. Καρτάλη) και τελειώνει στην οδό Φιλιππίδη (στον Άναυρο) «δένουν» κοινόχρηστοι χώροι συνολικής έκτασης 46,3 στρεμμάτων. Οι χώροι αυτοί αξιοποιούνται σαν ενιαία πολεοδομική οντότητα πολλαπλών χρήσεων.
Οι θετικές επιπτώσεις, της πρότασης αυτής, για το δομημένο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής ξεφεύγουν από τα στενά όρια συνοικίας και δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Δημητριάδας, του Καραγάτς και της Καλλιθέας. Αφορούν τον ελεύθερο χρόνο, την άθληση και την ψυχαγωγία περίπου 20.000 ανθρώπων όλων των ηλικιών.
Η παραπάνω πρόταση εντάσσεται πλήρως στην σημερινή πρόσκληση (μέχρι 30/9/2002) από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για υποβολή προτάσεων για τον άξονα 3 και τα μέτρα 3.5 και 3.6 που αφορά «ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης…». Συγκεκριμένα στην δράση αυτή δίδεται ιδιαίτερη έμφαση σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας των αστικών κέντρων όπου ή το αστικό περιβάλλον είναι υποβαθμισμένο ή υπάρχει συγκέντρωση μη προνομιούχων ατόμων.
Βέβαια κανείς δεν στήριξε την πρόταση μου αυτή για την συνολική της εφαρμογή, παρότι την πάλεψα διαχρονικά τόσο σαν αντιπολίτευση όσο και σαν συμπολίτευση μέσα στο Δήμο Βόλου. 
Πρέπει να πω ότι ορισμένα από αυτά υλοποιήθηκαν, όπως η πλατεία στη Βλαχάβα απέναντι από το 32ο Δημοτικό Σχολείο, η Πλατεία στην Κασσαβέτη, η βελτίωση και επέκταση του Αθλητικοπολιτιστικού κέντρου και η Πλατεία πίσω από το οικόπεδα του ΙΚΑ στην Κύπρου.
Υπάρχουν όμως πολλές εκτάσεις προς αξιοποίηση και πεδίο της δόξας λαμπρό γι' όσους κόπτονται για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.