Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Νέο super Market.

Φαίνεται ότι προχωράει η έκδοση αδείας οικοδομής για την ανέγερση νέου super market (εμπορικό κατάστημα) μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, σε περιοχή γενικής κατοικίας, στη συνοικία Καραγάτς στο Βόλο (βλέπε προηγούμενο σχόλιο για το θέμα).

Στις 25/1/2011 έστειλα το παρακάτω έγγραφο:

ΠΡΟΣ: Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας
             και Διαφάνειας Δήμου Βόλου.
             κ. Μόσχο Νικόλαο.
 Κοιν.: - Δήμαρχο Βόλου.
             κ. Σκοτινιώτη Παναγιώτη.
- Δ/νση Πολεοδομίας Δήμου Βόλου
              Τμήμα Σχεδίου Πόλης
              κ. Πολυμενίδη Γιάννη

Θέμα: Εμπορικά καταστήματα, μικτά καταστήματα και Υπεραγορές σε περιοχές Γενικής Κατοικίας (υπόθεση LIDL στις Βόρειες Συνοικίες – Καραγάτς).

Χθες 24/1/2011 ενημερώθηκα ότι η Δ/νση Χωροταξίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας απάντησε με το 7663/166321/27-12-2010 έγγραφό της , που έγινε εισερχόμενο στο Δήμο Βόλου με αριθμό πρωτοκόλλου 154/12-1-2011 για το ερώτημα του θέματος και ιδιαίτερα για την υπόθεση της αίτησης έκδοσης οικοδομικής αδείας της εταιρείας LIDL στις Βόρειες Συνοικίες (στο Καραγάτς, δίπλα στο κατάστημα DIAS)...
Το ερώτημα αυτό έγινε προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας από το Τμήμα Σχεδίου Πόλης της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου έπειτα από δική μου έγγραφη εντολή με την παράθεση πλήθους στοιχείων που τεκμηρίωναν την άποψή μου (αρνητική) για το θέμα.
Για την κατασκευή τέτοιων καταστημάτων (Υπεραγορών και Πολυκαταστημάτων) σε περιοχές χρήσεων γης Γενικής Κατοικίας με την χρήση άλλου τίτλου (πχ μικτό κατάστημα) οι θέσεις μου είναι γνωστές όπως αποτυπώνονται και στην από 16/10/2010 πρότασή μου που είναι δημοσιοποιημένη στο http://danilopoulos.blogspot.com/2010/11/blog-post_17.html  ή στο http://epoleodomia.volos.gr
Το θέμα, πέρα από το πολεοδομικό ενδιαφέρον για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, σχετίζεται με τον ισχυρότατο ανταγωνισμό επιχειρήσεων τέτοιου είδους και των συσχετιζόμενων  και συνεργαζόμενων με αυτές εταιριών. Τούτο δε αποδεικνύεται ότι παρόλο που στην διάρκεια της θητείας μου ως Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας 2009-2010 δεν εκδόθηκε καμιά τέτοιου είδους άδεια στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου, είχα “ιδιαίτερη μεταχείριση” από ορισμένα μέσα που επηρεάζουν την κοινή γνώμη με την χρήση εκ μέρους τους των εργαλείων της “επιλεκτικής μνήμης” και της “προσποιητής άγνοιας” σε συνδυασμό βέβαια με αρνητική θέση της Δ/νσης Πολεοδομίας σε ατομικές υποθέσεις των.
Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό αλλά επειδή από την 1/1/2011 δεν κατέχω καμιά δημόσια θέση, η αναφορά κοινοποίησης σε μένα του απαντητικού εγγράφου της Περιφέρειας Θεσσαλίας μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει. Η μη κατοχή δημόσιας θέσης δεν μου επιτρέπει την έκφραση δημόσιας άποψης για τα επί μέρους θέματα που σχετίζονται με μεμονωμένες εταιρείες ή άτομα, παρά μονάχα έκφραση γενικότερων απόψεων σε θέματα που ο κάθε πολίτης κρίνει ότι μπορεί να εκφραστεί.
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες στα πλαίσια της πολιτικής που έχετε για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πολεοδομικών προβλημάτων.