Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΓΠΣ Βόλου. Διοικητικό Κέντρο.

Στις 23/12/2006 έγραφα στην Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ:

Το Νέο Διοικητικό Κέντρο Βόλου. Οι Μελλοντικές Προοπτικές για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο Βόλος σαν μεσαίου μεγέθους Ελληνική πόλη στην πορεία του προς το μέλλον αναζητά λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και προοπτικές που να ταυτίζονται με τις απαιτήσεις της νέας εποχής...

Τα προβλήματα γνωστά σε όλους. Κυκλοφοριακό, καθαριότητα, ποιότητα νερού και αέρα, ανεργία, ανασφάλεια και άλλα πολλά. Τις προοπτικές πρέπει να τις προσεγγίσουμε και να τις σχεδιάσουμε στα πλαίσια της μεταβιομηχανικής εποχής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, της δια βίου εκπαίδευσης, της συνεχούς προστασίας του περιβάλλοντος, της εξυπηρέτησης των πολιτών, της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και τελικά της οργάνωσης του σχεδιασμού του άμεσου μέλλοντος, ώστε η πόλη μας να μπορέσει να προοδεύσει στις νέες συνθήκες του τεράστιου ανταγωνισμού των πόλεων στη λεκάνη της Μεσογείου αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εγγύς Ανατολή.

Πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν η ευόδωση της προοπτικής συνένωσης του Βόλου με την Νέα Ιωνία και γιατί όχι με την Αισωνία, τον Ιωλκό και την Πορταριά και η δημιουργία μιας πόλης με μεγάλο πληθυσμιακό μέγεθος και έκταση ικανής τα ανταγωνιστεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να διεκδικήσει προγράμματα και χωροθετήσεις επενδύσεων και δράσεων σε μια ευρεία και ενιαία διοικητικά περιοχή.

Μέσα από το πρώτο βήμα θα μπορούσε να σχεδιαστεί η ομαλή ανάπτυξη νέων κέντρων πόλης ή μετακέντρων διαφόρων δραστηριοτήτων και χρήσεων. Στα πλαίσια αυτά η αναζήτηση εκτάσεων για την χωροθέτηση δράσεων που τώρα υπάρχουν στο κέντρο της πόλης, έχει προτεραιότητα.

Το Διοικητικό κέντρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου αλλά και ολόκληρου του Νομού χρειάζεται να καλύπτει μερικές βασικές απαιτήσεις όπως καλή πρόσβαση και μεγάλη έκταση για τα κτίρια, τους αύλειους χώρους και την στάθμευση.

Έκταση με τέτοια χαρακτηριστικά είναι αυτή που φαίνεται στο σχέδιο στην περιοχή Χορμοβέϊκα της Αγ. Παρασκευής που περικλείεται από τον περιφερειακό, την αντιπλημμυρική τάφρο κάτω από το γήπεδο του Σαρακηνού και τους δύο δρόμους που ενώνουν την Αγία Παρασκευή με τους κόμβους της Αγ. Βαρβάρας και Αγ. Παρασκευής του περιφερειακού.

Είναι μια έκταση εμβαδού 132 στρεμμάτων. Για να υπάρχει σύγκριση το οικόπεδο του κεντρικού κτιρίου της Νομαρχίας είναι εμβαδού 3,2 στρεμμάτων και η πλατεία Ρήγα Φεραίου, που είναι το Δημαρχείο, είναι εμβαδού 39,40 στρεμμάτων.

Η έκταση αυτή μπορεί να αποκτηθεί κατά ένα τμήμα από εισφορά σε γη, με την ένταξη της περιοχής Χορμοβέϊκων στο σχέδιο πόλης και κατά το υπόλοιπο τμήμα με αποζημίωση.

Εκεί μπορεί να γίνει ο συνολικός σχεδιασμός για την εγκατάσταση όλων των κτιρίων Διοικητικής εξυπηρέτησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και όλου του Νομού. Κτίρια όπως της Νομαρχίας, του Δήμου Βόλου, των Δικαστηρίων, Κρατικά κτίρια, Πυροσβεστική κλπ εγκαθίστανται με σχεδιασμό ελευθέρων χώρων, στάθμευσης και κτιρίων της μεταμοντέρνας εποχής, σημεία αναφοράς της πόλης.

Ισχυρά κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση είναι :

Η άμεση πρόσβαση από όλη την πόλη μέσω των κόμβων του περιφερειακού και από όλο τον Νομό χωρίς διέλευση μέσα από την πόλη.

Η συγκέντρωση όλων των Υπηρεσιών και η εξάλειψη μετακινήσεων των πολιτών από κτίριο σε κτίριο στο σύνολο της πόλης.

Η αξιοποίηση των Δημόσιων Κτιρίων στο κέντρο της πόλης, που θα εγκαταλειφθούν από τις χρήσεις διοίκησης, με άλλες κοινωφελείς χρήσεις.

Η δυνατότητα απαλλαγής του κέντρου της πόλης από αυτοκίνητα, με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Βεβαίως όλα τα παραπάνω θέλουν ισχυρή στήριξη από όλους τους Δημόσιους, Κοινωνικούς και Παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας. Ας αρχίσουμε να ξεφεύγουμε από λέξεις, που μας απασχόλησαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως Περιφερειακός, Κάρλα, Νοσοκομείο, που απλώς θέλουν πίεση για την ολοκλήρωσή τους και ας ασχοληθούμε με νέες προτάσεις που μπορούν να προδιαγράψουν το μέλλον της πόλης του Βόλου.