Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πολεοδομικές Εφαρμογές και σοβαρές παρεμβάσεις. Αστικό Περιβάλλον 1ο.

Πριν από καιρό διαβάσαμε ότι η νέα Δημοτική αρχή θα κάνει προσπάθεια αξιοποίησης εγκαταλειμμένων ιδιωτικών οικοπέδων, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των, για να τους δοθεί κοινόχρηστος χαρακτήρας για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και όσο αυτά είναι ανεκμετάλλευτα.
Πέρα από την αμφισβήτηση για το εάν θα βρεθεί κάποιος ιδιώτης να δώσει συγκατάθεση για τέτοιου είδους συνεργασίες, τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο ο Δήμος αξιοποίησε διαχρονικά δικές του εκτάσεις που από καιρό ήλθαν στην ιδιοκτησία του, κυρίως από εισφορά σε γη σε νέα σχέδια πόλης...
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά όπως πχ η πλατεία απέναντι από τον Αγ. Αντώνιο στο Καραγάτς ή οι μεγάλοι χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι για Αθλητικές εγκαταστάσεις στη Γιάννη Δήμου με Φιλιππίδη που ήλθαν στην κυριότητα του Δήμου από την εποχή του 1995 - 1998 που ήμουν Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και με την απόλυτη συνεργασία με τα στελέχη της Δ/νσης Πολεοδομίας επεκτείναμε την πόλη κατά 4.000 στρέμματα (από 8.000 στρ. οικιστικής περιοχής πήγε στα 12.000 στρ.)
Η προσπάθεια αυτή βεβαίως συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια, με πρώτη προτεραιότητα σε σχέση με τις ενέργειες και την δραστηριότητα της Υπηρεσίας, και είχε σαν αποτέλεσμα την δόμηση περιοχών με χαμηλό Συντελεστή Δόμησης, την μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα που με τις ποιοτικές κατοικίες που κτίσθηκαν βελτίωσε συνολικά το αστικό περιβάλλον της πόλης, εξαφάνισε τεράστιους πυρήνες αυθαιρέτων και έδωσε στην πόλη μεγάλες εκτάσεις για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Πολλοί από τους παραπάνω χώρους αξιοποιήθηκαν με την κατασκευή έργων και αποδώθηκαν στην κοινωνία. Η νέα Δημοτική αρχή Βόλου οφείλει να αξιοποιήσει τους υπόλοιπους λαμβάνοντας υπόψη οτι για αρκετούς από τους χώρους αυτούς δεν απαιτείται να γίνει η επίπονη προσπάθεια απόκτησης των, προσπάθεια ιδιαίτερα χρονοβόρα και κουραστική που έγινε στο παρελθόν.